суббота, 8 марта 2014 г.

էներգիայի ծախսը կկալ ժամում

Տարբեր խմբերի սննդամթերքների չափաբաժինները և նրանց համարժեք  փոխարինիչները`

Հացահատիկ և կարտոֆիլ

(Օրական 9 չափաբաժին)
Բանջարեղեն


(Օրական 9 չափաբաժին)
Միրգ


(Օրական 4 չափաբաժին)
Կաթ, կաթնամթերք

(Օրական 3 չափաբաժին)

Միս և մսին փոխարինող մթերք
(Օրական 2-3 չափաբաժին)
Ճարպ, կարագ, ձեթ

(Օրական 1-2
չափաբաժին)
1 չափաբաժին
(80 կկալ)
1 չափաբաժին
(50 կկալ)
1 չափաբաժին
(60 կկալ)
1 չափաբաժին
(120 կկալ)
1 չափաբաժին
(75 կկալ)
1 չափաբաժին
(45 կկալ)
·    կամ 1 կտոր հաց` 30գ
·    կամ ½  բաժակ եփած  հնդկացորեն
·    կամ 1/2 բաժակ մակարոնեղեն
·    կամ 1/2 բաժակ եփած վարսակ
·    կամ1/2  բաժակ խաշած բրինձ կամ այլ շիլաներ
·    կամ 1/2 բաժակ եփած ձավար
·    կամ 1/2 բաժակ կարտոֆիլի պյուրե
·    կամ 1/2 բաժակ եփած հատիկ լոբի
·    կամ 1/2 բաժակ հում չորացրած կանաչ լոբի
·    կամ 1/2 բաժակ կանաչ ոլոռ
·    կամ 1/2 բաժակ եփած ոսպ
·    կամ 1/2 բաժակ եգիպտացորենի հատիկներ
·    կամ 1 միջին չափի կարտոֆիլ

·    կամ 1 բաժակ թարմ կամ շոգեխաշած բանջարեղեն
·    կամբաժակ հազար կամ կանաչեղեն
·    կամ 1 բաժակ եփած կանաչ լոբի կամ սունկ
·    կամ 1 բաժակ եփած կաղամբ
·    կամ 1 բաժ.եփ. ծաղկակաղամբ
·    կամ 1 բաժակ եփած մանդակ, սիբեխ, ավելուկ, սպանախ
·    կամ 1 բաժակ թթու կաղամբ
·    կամ 1 բաժակ եփած դանդուռ
·    կամ 1 բաժակ լոլիկի հյութ
·    կամ 2 հատ մեծ լոլիկ
·    կամ 1 բաժակ դդում
·    կամ 1 բաժակ եփած կարմիր ճակնդեղ
·    կամ 1 բաժակ հում գազար
·    կամ 1 բաժակ եփած կանաչ պղպեղ
·    կամ 2 բաժակ հում  կանաչ պղպեղ

·    կամ 1 միջին չափի միրգ (խնձոր, դեղձ, տանձ)
·    կամ 1/2  արքայախնձոր
·    կամ 1 փոքր նարինջ
·    կամ 2 ծիրան  
·    կամ 12 հատ բալ, կեռաս
·    կամ 1/2 նուռ
·    կամ 12 հատիկ փոքր խաղող
·    կամ 1/2  բաժակ թարմ հյութ
·    կամ 1/4    բաժակ չրեղեն
·    կամ 2 ճաշի գթալ չամիչ
·    կամ 1 բաժակ հատապտուղ

·    կամ 1 բաժակ ցածր յուղայնությամբ կամ անյուղ կաթ
·    կամ 1 բաժակ ցածր յուղայնությամբ կամ անյուղ յոգուրտ կամ մածուն
·    կամ 1 բաժակ նարինե
·    կամ 50 գ ցածր յուղայնությամբ անալի պանիր
·    կամ 100 գ կաթնաշոռ
·    կամ 1 հավկիթ
·    կամ   50գ անյուղ թռչնամիս, հնդկահավ, ծովամթերք, միս կամ մսամթերք
·    կամ  30 գ խաշած երշիկ
·    կամ  1 նրբերշիկ
·    կամ  80  գ թարմ ձուկ (իշխան, սիգ, կարպ, կողակ)
·    կամ  30գ պանիր (չանախ կամ բրինզա)
·    կամ  անյուղ կաթնաշոռ 90գ
·    կամ 1/2  բաժակ եփած սիսեռ կամ ոսպ
·    կամ 8-10 հատ ընկույզ
·    կամ 1 գդալ  արևածաղկի կամ դդմի սերմ
·    կամ 1 թեյի գդալ կարագ`
·    կամ 1 թեյի գդալ բուսա-կան  յուղ` 5գ
·    կամ 2 ճ. գ. թթվասեր`35գ
·    կամ  2 ճ. գ. սերուցք` 30 գ
·    կամ 1 թ.գ. մայոնեզ`
·    կամ  1 թ գ. խոզի ճարպ
·    կամ  10 հատ կաղին
·    կամ  10 հատ սև ձիթապտուղ
·    կամ  6 հատ նուշ
·    կամ  2 հատ ընկույզ

                               

                                                               
Օրական Ձեզ անհրաժեշտ չափաբաժինների քանակը`

Սննդի խումբ[1]
Չափաբաժնի քանակը, օրվա մեջ ընդունման հաճախականությունը
Հացահատիկ և կարտոֆիլ
(հաց, լավաշ, բլղուր, մակարոնեղեն, տարեկան, կարտոֆիլ և այլն)
9 չփբ.,  բաշխել օրը 6-8 անգամ ընդունելու վրա: Ընդհանուր կալորիականություն = 720 կկալ
Բանջարեղեն
(կաղամբ, վարունգ, կանաչեղեն, սոխ, լոլիկ և այլն)
9 չփբ.բաշխել օրը 3-4 անգամ ընդունելու վրա: Օրական պետք է օգտագործել  400գ և ավելի: Ընդհանուր կալորիականություն = 450 կկալ
Կաթնամթերք (կաթ, պանիր, յոգուրտ, մածուն, կաթնաշոռ և այլն)
3 չփբ., բաշխել օրը 2 անգամ ընդունելու վրա:    Ընդհանուր կալորիականություն = 360 կկալ
Միրգ (խնձոր, տանձ, ծիրան, խաղող և այլն`թարմ, չորացրած և պահածոյացված, ինչպես նաև մրգային հյութեր)
4 չփբ., բաշխել օրը 3-4 անգամ ընդունելու վրա: Ընդհանուր կալորիականություն = 240 կկալ
Միս և մսին փոխարինող մթերք
(միս, թռչնամիս, ձուկ, ծովամթերք, հավկիթ, փորոտիք, լոբազգիներ,ընդեղեն)
2-3 չփբ., բաշխել օրը 2 անգամ ընդունելու վրա:    Ընդհանուր կալորիականություն = 200 կկալ
Ճարպեր
 (կարագ, թթվասեր,  մայոնեզ, բուսական յուղեր և այլն)
1-2 չփբ., բաշխել օրը 2 անգամ ընդունելու վրա:   Ընդհանուր կալորիականություն = 70 կկալ
Շաքար
Օրական 40-50 գ (5-6 թեյի գթալ): Ընդհանուր կալորիականություն = 200 կկալ

              
Յուրաքանչյուր խմբի սննդամթերքները կարող են փոխարինել միմյանց: Օրինակ` օրվա մեջ խորհուրդ է տրվում ուտել 2-3 չափաբաժին միրգ (ինչպես երևում է աղյուսակում` 1 չափաբաժինը հավասար է 1 միջին չափի մրգի կամ1/2 բաժակ թարմ հյութի կամ 1/4 բաժակ չրեղենի կամ 1 բաժակ հատապտղի) :
            Այսինքն` 1 օրում Դուք կարող եք ուտել`
             1 միջին չափի խնձոր = 1 չափաբաժին
               1 բաժակ նարնջի հյութ = 1 չափաբաժին,
               4-5 հատ ծիրանի չիր = 1 չափաբաժին
Արդյունքում ստացվում է 3 չափաբաժին:
Այս երեք չափաբաժինը կարող եք նաև ստանալ ` ուտելով 3 հատ դեղձ:
1 դեղձ = 1 չափաբաժին
Արդյունքում ստացվում է 3 չափաբաժին:



Բանջարեղենի և մրգի որոշ տեսակների սննդային արժեքը`

Սննդամթերքներ
Պարունակությունը մթերքի ուտելի մասի 100 գրամում
վիտամին C
մգ
β-կարոտին
մգ
Ֆոլաթթու
      մկգ
Սննդաթելեր
(բջջանք) գ
Պղպեղ կարմիր
250
2,0
17
1,4
Պղպեղ կանաչ
150
1,0
10
1,4
  Մաղադանոս(պետրուշկա)
150
1,7
110
1,5
Սամիթ
100
1,0
37
3,5
Ղանձիլ
100
4,2
40
1,0
Ծաղկակաղամբ
70
0,02
23
1,8
Սպանախ
55
3,5
80
0,5
Կաղամբ
45
0,02
10
2,1
Նեխուր (քարավուզ)
38
4,5
21
1,0
Կանաչ սոխ
30
2,0
18
0,9
Կանաչ ոլոռ
25
0,4
20
1,0
Պոմիդոր դաշտի
25
1,2
11
1,2
Պոմիդոր ջերմոցի
20
0,5
-
1,2
Բողկ (ամսակ., տարեկ.)
20
0,01-0,05
6
1,2
Կարտոֆիլ
20
0,02
8
1,8
Սալաթ (մարոլ)
15
1,75
48
0,8
Վարունգ  դաշտի
10
0,06
4
1,2
Գազար կարմիր
10
9,0
9
2,1
Գազար դեղին
5
1,1
-
0,8
Միրգ և հատապտուղ
Մասուր  չորացրած
1100
4,9
-
8,6
Մասուր թարմ
470
2,6
-
4,0                           
Հաղարջ սև
200
0,1
5
4,2
Հաղարջ կարմիր
25
0,2
3
2,5
Չիչխան
200
1,5
9
5,2
Մորի
60
0,03
10
2,1
Նարինջ
60
0,05
5
2,2
Լիմոն
40
0,01
9
1,3
Խնձոր
16
0,03
4
1,8
Ծիրան
10
1,6
-
0,8
Խաղող
6
0,00
4
1,8

Комментариев нет:

Отправить комментарий