понедельник, 17 августа 2015 г.

Մեղրի օգտակար հատկությունները

Գիտությունն ապացուցել է, որ մեղրի յուրաքանչյուր կաթիլի մեջ մարդու օրգանիզմի համար կարևոր նշանակություն ունեցող ավելի քան 70 նյութ կա. մեղրի հիմնական բաղադրիչը ածխաջրերն են, գլյուկոզան (խաղողաշաքարը) և ֆրուկտոզան (մրգաշաքարը): Սովորական շաքարի համեմատությամբ` սրանք ավելի հեշտ են յուրացվում, նպաստում մկանային ուժին ու նորմալ աճին, ինչը շատ կարևոր է երեխայի աճման համար: Մեղրի պարբերաբար կիրառումը նպաստում է իմունիտետի բարձրացմանը` օրգանիզմը զանազան վարակների նկատմամբ դարձնելով ավելի ամուր կամ ուղղակի նպաստում է հիվանդությունների թեթև ընթացքին ու երկարացնում կյանքը
:

Մեղրի կանխարգելիչ հատկությունները

- Առաջին` մեղրը հակաբորբոքային հատկություն ունի: Ուստի ամեն օր քաղցած փորին մեկ գդալ մեղրը կարող է կանխարգելել կամ չխորացնել գոյություն ունեցող գաստրիտը, ստամոքսի խոցը, խոլեցիստիտն ու պանկրեատիտը: Արագորեն անցնելով ստամոքսաղիքային տրակտով` մեղրը սպանում է բոլոր վնասակար մանրէները ու կարգի բերում ստամոքսի լորձաթաղանթը, ինչպես նաև սպիացնում վերքերը:

- Երկրորդ` մեղրը հակաօքսիդացնող հատկություն ունի, հետևաբար կարող է արգելակել ուռուցքների առաջացումը:

- Երրորդ` այն հրաշալի բնական հակադեպրեսանտ է: Այդ հատկության շնորհիվ է, որ այն մարդիկ, որոնք կանոնավոր կերպով ամեն առավոտ մեղր են օգտագործում, կարող են հաղթահարել քրոնիկ հոգնածության համախտանիշը, ինչը վերջին տարիներին տարածված է խոշոր քաղաքների բնակչության շրջանում: Նրանք նվազ ագրեսիվ են դառնում ու սթրեսային իրավիճակների նկատմամբ` ոչ այնքան ընկալունակ:

- Եվ, վերջապես, չորրորդ` առավոտյան մեղրի չափաբաժինը հրաշալի սնունդ է ուղեղի համար: Սովորական դարձած հաց ու երշիկի կամ պանրի փոխարեն մեկ գդալ մեղրը կարգի է բերում ուղեղը: Այն հավասարաչափ օգտակար է թե՛ մեծերին և թե՛ փոքրերին:

Մեղրը լինում է տարբեր տեսակի

Հնդկացորենի մեղր

Այն հեշտությամբ է տարբերվում իր գույնով: Լինում է մուգ դեղնավունից կարմրավուն և նույնիսկ մուգ շագանակագույն երանգների: Այն բյուրեղանում է: Ամինաթթուների ու վիտամինների պարունակությամբ գերազանցում է ակացիայի մեղրին: Նրանում մեծ քանակությամբ ֆերմենտներ կան: Բավական է մեկ անգամ օգտագործել հնդկացորենի մեղր, ու այլևս չեք շփոթի այլ մեղրի հետ: Այն քիչ կծվություն ունի, հատուկ համ ու հոտ: Դրանից կոկորդում այրոցքի զգացում չի լինում, ու կոկորդն էլ չի քերում: Հիմնականում դա մեծ քանակությամբ երկաթի ու սպիտակուցների արդյունք է: Դրա շնորհիվ այն խթանում է արյունատար օրգանները, թարմացնում արյունը: Օգտագործվում է նաև մի քանի հիվանդությունների կանխարգելման նպատակով, ինպես, օրինակ` սակավարյունությունը, անեմիան, ավիտամինոզը, օգնում է հոդային հիվանդությունների դեպքում, քութեշի ժամանակ: Կիրառվում է նաև լեղա- և երիկամաքարային հիվանդությունների ժամանակ, նպաստում լյարդի ու սրտամկանի աշխատանքի կանոնավորմանը:

Լորենու մեղր

Կիրառվում է կոկորդաբորբի, հարբուխի, բրոնխիտի, բրոնխիալ ասթմայի, սրտամկանի թուլության, ստամոքսաղիքային տրակտի բորբոքումների, երիկամների հիվանդության, լեղուղիների հիվանդությունների դեպքում: Տեղային հրաշալի ազդեցություն է ունենում թարախային վերքերի ու այրվածքների դեպքում: Այն ուժեղ հակամանրէային հատկություն ունի:

Դաշտային մեղր

Առաջարկվում է գլխացավի, անքնության, հաճախասրտության դեպքում: Վառ դեղնավուն է, երբեմն` դեղնադարչնագույն: Այն առանց վարանելու կարելի է բարձր կարգի մեղրերի շարքը դասել, ստացվում է երեքնուկից, հնդկացորենից, վայրի ճակնդեղից: Դաշտային բազմախոտ մեղրը հանգստացնող ազդեցություն է ունենում նյարդային համակարգի արևահյուսակի վրա:

Комментариев нет:

Отправить комментарий